5 Kasım 2007 Pazartesi

Staj Dönemi

Staj dönemi iş hayatını deneme sürecidir. Sabah erken kalkmaktan servise yetişmeye, öğlen yemeklerinden toplantı hazırlıklarına havayı koklama ne isteyip ne istemediğini anlama dönemidir.
Genel bir kanı vardır stajyere fotokopi çektirilir , iş verilmez diye. staj yapan kişiye önemli bir proje verilecek olsa zaten adı staj olmazdı. Genelde kısa dönem yaz aylarını kapsayan stajyerlere geçici olarak bakılmaktadır.Uzun dönem okul yılı boyunca part time staj yapanlar iş sürecinde etkin görev alırlar.
Staj yaparken önemli olan departmanın işleyişini incelemek, kim ne iş yapıyor araştırmak öğrenmektir. Bu farklı kişilerle sohbet ederek, dosyalar inceleyerek de olabilir.
Staj dönemi aslında bir nevi kendini gösterme dönemidir. Genelde stajyerlerin işe alımı daha hızlı olmaktadır. Bu yüzden staj dönemini iyi değerlendirmek oldukça önemlidir.
Öğrencilerin üniversite hayatları boyunca en az 3 farklı departmanda 1 aydan az olmayacak şekilde staj yapmalarını öneririm. Stajlar kurumsal bir şirkette, küçük bir işletmede ve orta ölçekli bir işletme de yapılabileceği gibi seçilen sektöre göre pazarlama, satış ve muhasebe gibi farklı departmanlarda yapılabilir.
Etkin bir staj dönemi geçirenler gerçek iş yaşamına ne istediklerini bilerek başlarlar. Böylece yanlış seçimlerle vakit kaybetmezler.
staj dönemini gerçek bir iş tecrübesine dönüştürmek için stajyerlerin kendilerini göstermesi şarttır. İşe zamanında gitmek, gerekirse geç saatlere kadar çalışmak ve alınan sorumluluğun yerine getirilmesi önemlidir. İşleri sadece fotokopi çekmek bile olsa bunu ciddiye alan öğrenciler kazançlı çıkarlar.
Staj dönemi ayrıca bağlantılar kurmak ve ilerde işe yarayabilecek referanslar edinmek içinde iyi bir fırsattır. Bu yüzden staj sonunda mutlaka yazılı referans alınması ve bağlantıların sürdürülmesi önemlidir.
Staj döneminin ciddiye alındığının bir göstergesi ise giysilerdir. İş hayatının bir denemesi olan staj döneminde şiretin kıyafet politikasını anlamak ve buna uymak puan kazandıracaktır.
Staj araştırmalarına ne kadar erken başlanırsa iyi bir şirkette ve istenilen departmanda staj yapma olasalığı artar. Haziran döneminde Temmuz ayı için staj yapmak isteyenlerin fazla şansı olmaz.
Staj başvurusu yapmak için bir kaç link:
http://www.gencgirisimciler.org/forms/staj_basvuru.asp?caid=174

https://basvuru.finansbank.com.tr/insankaynak/StajBasvuruFormu

http://ik.metro-tr.com/index.cfm?fuseaction=basvurumerkezi.welcome

http://www.arcelikas.com.tr/Cultures/tr-TR/InsanKaynaklari/Stajlar/?MENUID=4

http://www.migros.com.tr/stajbasvuru.asp

Staj başvuruları sektörlere ve firmalara göre değişir. Genelde CV ile birlikte yapılır. Bazı firmalar sadece online başvuru kabul ederken diğerleri elden başvuru kabul edebilirler. Staj bulmak için okuldaki profesorlerinizden yardım isteyebilirsiniz. doğru zamanda doğru kişiye gönderilen bir e mail bile size hayatınızın fırsatını sunabilir.

2 yorum:

Adsız dedi ki...

Zeya'cım bütün yazılar harika... İnan hepsinde işime yarayacak,çok faydalı cümleler buldum. Bir çoğunu da worde kopyalayıp, cevapladım, kendim için bi dosya haline getirmeyi düşünüyorum sevimli sevimli resimlerle süsleyip... (izin verirsin di mi? Sadece kendim için... :)) özellikle bir üniversite öğrencisi olarak gerçekten okuduğum bölümle ilgili bi alanda çalışabileceğimi pek zannetmiyorum... Ve 3.sınıf olduğum için bir an önce kararımı vermeliyim... Bu tür yol gösterici yazılar çok yardımcı oluyor (Firenze'ye gelip seninle sohbet etmiş kadar oluyorum :))
Ellerine sağlık, paylaşımların için çok teşekkürler :))

P.S. Londra'ya gittiğini blogundan öğrendim (çok da komik bi yazı) annenle (ee birazcık da işlerle :P) keyifli ve güzel günler geçirmeni diliyorum.

Adsız dedi ki...

"Staj dönemi aslında bir nevi kendini gösterme dönemidir." demişsin çok doğru katılıyorum ama stajerlere önerim bu durumu lütfen fazla abartmayın çünkü işi anlamadığınız ve bilmediğiniz noktalar var önemli olan öğrenmeye çalışın...