30 Eylül 2007 Pazar

Beslenmenin Gücü

Arabanızın deposunu hiç bilmediğiniz benzinciden doldurur musunuz? Bir benzin türünün arabanıza uzun dönemde zarar vereceği söyleniyor yine de o benzini kullanmaya devam eder misiniz? Peki neden vücudunuz için aynı şeyi yapmıyorsunuz?

Gün boyunca yediğiniz besinlerin nelerden yapıldığını biliyor musunuz?Yedikleriniz enerjik olmanızı sağlıyor mu? Yoksa daha halsiz hissetmenize mi sebep oluyor?

Yeterince su içiyor musunuz?

Zararlarını bile bile sigara içmeye devam ediyor musunuz?

Uyku düzeniniz nasıl?

Doğru beslenme sistemi ile günlük enerjinizi arttırabileceğinizi ve yaşlılığınıza yatırım yapacağınızı biliyor musunuz?

Size uygun bir beslenme sistemi için bir diyetisyene başvurabilir veya besinler hakkında genel bilgi almak için aşağıdaki web sitelerinden araştırma yapabilirsiniz.

Real age sitesi ile gerçek yaşınızı hesaplayabilir ve beslenme ile ilgili bir çok makaleyi okuyabilirsiniz.
http://www.realage.com.tr/RealAge.Web/

Diyetisyen Sevinç Akdur’un sayfasından makaleler okuyabilir ve genel bilgiler edinebilirsiniz.

http://www.sevincakdur.com/sevincakdur/default.asp

26 Eylül 2007 Çarşamba

İnsan Kaynakları Gazetesi Alıştırması



Bu alıştırma iş arayanlara, iş değiştirmek isteyenlere özellikle de üniversite öğrencilerine tavsiye edilir.

Pazar günü gazetelerle birlikte verilen insan kaynakları gazetesini ve renkli kalemlerinizi alın.Aradığınız sektörlerle ilgili tüm ilanları pozisyonlarına bakmaksızın yuvarlak içine alın. Başka renkli bir kalemi elinize alın ve şu anki durumunuzla başvurabileceğiniz ilanları işaretleyin.

Yuvarlak içine aldığınız ve işaretlemediğiniz ilanlarda aranan özellikleri bir sayfaya alt alta sıralayın. 5 yıl tecrübe, iyi derecede İspanyolca, iyi derecede photoshop bilgisi vs özellikleri birbirleri ile aynı olsa da alt alta sıralayın.

Bu liste size çalışmak istediğiniz sektörde en çok aranan özellikleri gösterecektir. En çok tekrarlanan özellikler en istenenlerdir. Şimdi başka bir sayfaya kendi listenizi yapın. İstediğiniz pozisyonda çalışmak için neler yapmanız gerekiyor. Yeni bir dil öğrenmek, belirli bilgisayar programlarını bilmek, birkaç yıllık tecrübe edinmek vs.

Aranan özelliklerle ilgili tüm bilgileri topladığınıza göre kendinize yatırım yapmaya başlayabilirsiniz.

Eğer üniveriste öğrencisiyseniz veya uzun dönemde planlar yapıyorsanız bu çalışmayı sık sık tekrarlayarak sektörün değişimlerini takip edebilirsiniz.

Her sabah koşarak gideceğiniz bir iş bulana kadar aramaya devam edin!!

25 Eylül 2007 Salı

Duyuru

Y.A.P blogu bir hatayla silindi ve tekrar oluşturuldu. Yedek alındığı için tüm yazılar sorunsuz eklendi. Sadece anket cevapları ve yorumlar internetin derinliklerinde kayboldu.
Sayfada herhangi bir hataya rastlarsanız lütfen projeyap@hotmail.com a mail atınız.

Beklenti Yaratmak



İnsanlar sık sık beklentilerinin kalmadıklarından şikayet ederler. Her gün aynı geçip gidiyor derler. Ama bunu yok etmek için harekete geçmezler.
Tatile çıkmadan önceki günleri düşünün içiniz kıpır kıpır olur. İşte günlük hayata o kıpırtıları getirecek bir alıştırma.

1)Önce gelecek hafta için bir program yapıyorsunuz. Bir konser bileti, sevdiğiniz bir arkadaşınızla buluşma, öğle tatilinde masaj, sahilde yürüyüş yada aklınıza ne gelirse ve bunu ajandanıza yazıyorsunuz. Bu planı çok önemli bir engel olmadıkça uyguluyorsunuz.
(Bunu her hafta için farklı bir planla yapabilirsiniz)

2)Bir sonraki ay için daha farklı bir program yapıyorsunuz. Gününü şimdiden koyarak.
Bunun için işten bir gün izin alabilirsiniz veya hafta sonuna plan yapabilirsiniz. Planlanacak çok şey var ama param yok diyorsanız 30 günde para biriktiremez misiniz size ait bu plan için?
(Bunu her ay için değişik aktivitelerle yapabilirsiniz. Sık sık yapacaksanız hafta sonlarını seçmekte yarar var J )


3)En son planımız ise bir sonraki yıla. Bir yıl sonrası için bir plan yapıyorsunuz. Bu bir tatil olabilir, evinizi yenileme olabilir. Planlamak için tam bir seneniz var. Hergün bu planla ilgili düşünmeye, kararlar almaya 10 dakikanızı ayırın bir deftere notlar alın. Günde 10 dakika sevdiğiniz bir şeyi düşünmek geri kalan saatlerinizi olumlu etkileyecektir.

(Bunu her yıl için planınızı geliştirerek yapabilirsiniz hatta 2,3 sene sonrasının planlarını, tasarılarını yapabilirsiniz.)

Alışkanlık Yaratmak

Bilim adamlarına göre günlük yaptığımız olayların alışkanlık yaratması için 21 kez tekrar edilmesi lazımmış. Yani 21 gün 2 litre su içersek 22. gün bedenimiz ve zihnimiz buna alışır. Günlük hareketlerimizden biri haline gelirmiş. İlginç değil mi?

Günlük alışkanlıklarınız neler? 10 tane hoşunuza giden alışkanlığınızı sıralayın. Bu alışkanlıklara uzun zamandır mı sahipsiniz? Günlük rutininizde onları yaparken zorlanma hissediyor musunuz? Hoşunuza giden tüm alışkanlıklarınız için kendinize teşekkür edin !

Bir onluk listede kazanmak istediğiniz alışkanlıklarınız için yapın. Her satırın altına bu listedeki alışkanlıkların günlük rutin haline dönüşmesi için ne yapmanız gerektiğini yazın.
ve bir plan yapın haftada bir alışkanlıkla başlayın. Zorlanırsanız ayda bir alışkanlıkla da çalışabilirsiniz. Alışkanlığı devam ettirdiğiniz her gün için listenize bir çek atın. ( benim için çiçek veya yıldız çizmek veya kırtasiyelerde satılan etiketleri kullanmak daha eğelenceli)

1 ay sonra bu alışkanlığı farkında olmadan yaptığınızı görüp kendinize teşekkür edin!



Örnek Liste


Mutluluk Alıştırması


…………………………………… da çok mutlu hissettim.

Benim için mutluluk ……………………………………..

Mutlu olduğumda ……………………………………….. yaparım.

Mutlu olmak için ………………………………………….. gerekiyor.

En mutlu anım ……………………………………………………….

Mutluluğu vücudumun …………………………………. ‘da hissederim.

Mutlu olunca …………………………………….. da olurum.

Mutluluk …………………………………….. rengidir.

Mutluluk bir şehir olsaydı …………………………… olurdu.

Mutluluk bir şarkı olsaydı …………………………….. olurdu.

Mutluluk bir kıyafet olsaydı …………………………… olurdu.

Mutluluk bir koku olsaydı ……………………………… olurdu.

Bana çok uyan bir laf vardır., kim söylemiş bilmiyorum. “Yıldızlara baktığımda mutlu oluyorum ama mutsuzken yıldızlara bakmak aklıma gelmiyor”


Yukarıdaki alıştırma ile mutluluğun sizin için ne anlama geldiğini anlayacaksınız. Boşlukları doldurduktan sonra bu konuyla ilgili bir paragraf yazın. (yazmayı sevmeyenler gece uyumadan önce bu alıştırmayı düşünebilirler) Mutsuz hissettiğinizde cevaplarınızı düşünerek o histen çıkmanız için ne yapmanız gerektiğini bulabilirsiniz.
Bu alıştırmaya ek olarak sizi mutlu eden olayların listesini yapabilirsiniz.

Ideal CV


Not: Bu çalışma kısa orta ve uzun zamanlı planlarınızı yapmak için kullanılabilir. Zaman olarak istediğiniz yılı yazabilir veya farklı yıllar için farklı CV’ler üretebilirsiniz.


3 yıl sonraki CV’nizi yazın. Kendinize hiç sınır koymayın, tüm hayallerinizi olduğu gibi kağıda geçirin. Bugüne kadar yaptuklarınızı yazmakla başlayın ve sonraki 3 yılı hayalinize göre ekleyin.

CV’niz bitince elinize bir kağıt kalem alın veya bir Excel dosyası açın. Ideal CV’nize ulaşmak için yapmanız gerekenlerin listesini yapmaya başlayın.

- Hangi dil kurslarına yazılmalısınız?
- Hangi eğitimleri almalısınız?
- Hangi şirkete veya hangi pozisyona başvuru yapmalısınız?
- Hangi hobileri edinmek veya geliştirmek istiyorsunuz?
- Yurtdışında nasıl bir eğitim almak istiyorsunuz?
- Meslek hanenizde ne yazıyor ve bunun için neler yapmalısınız? (Yeniden üniversite sınavına girmek, mesleki eğitim almak etc.)

3 yıl sonrası için yazdığınız her satır için listenizde en az 1 satır olmalı


Listeniz hazır mı?

Şimdi biraz daha gerçekçi olalım. Listenizdeki her satırın yanına eğer bugün başlarsanız tahmini kaç sene/kaç ay sonra CV’nizde yazdığınız düzeye geleceğinizi yazın.

Listenin sonundaki zamanlara göre aylık, 6 aylık, 1 yıllık veya daha uzun planınızı çıkartıp idealinizdeki CV’ye doğru kendinizi geliştirmeye başlayabilirsiniz.
Listenizdeki satırlara bir bir çizik attıkça motivasyonunuz artacaktır.

Haydi ne duruyorsunuz?


CV şablonu için Word programını kullanabilir veya aşağıdaki linkten bilgisayarınıza
Türkçe veya İngilizce CV şablonu indirebilirsiniz.
http://www.cvyolla.com/cvyolla_pages.php?bolum=sablonlar

Yabancı dil öğrenirken internetten nasıl yararlanılır?

1)Ücretsiz dil öğreten siteleri arama motorlarından aratabilirsiniz. ( Free online English, Free English Exercises…)

2)Pratik için dil öğreten sayfalardaki forumları, sohbet odalarını kullanabilirsiniz. MSN’de geçirdiğiniz zamanın yarısını öğrendiğiniz dili pratik yaparak geçirseniz haftada kaç saat olur?

3)Seyrettiğiniz dizilerin, filmlerin konuşma metinlerini bilgisayarınıza indirebilirsiniz. Böylece dinleme ve okuma alıştırmasını beraber yapabilirsiniz.

4)Şarkı sözlerini bulabilir ve sevdiğiniz şarkılarda geçen kalıpları kolayca öğrenebilirsiniz.

5)Kullandığınız kalıbın doğru olup olmadığını test etmek için arama motorlarında aratabilir ve çıkan sonuçlara göre yazım yanlışlarını görebilirsiniz. (5 ten fazla sonuçta aynı olmasına dikkat edin)

6)Yabancı blogları okuyabilir ve onlara yorum yazabilirsiniz.

7)Youtube’dan kısa filmler izleyebilir ve sokak dilini öğrenebilirsiniz.

8)I.pod için hazırlanmış dil programlarını indirebilir ve bilgisayarınızda veya varsa I podunuz’da dinleyebilirsiniz.

9) Online sözlüklerden yararlanıp kelime bilginizi arttırabilirsiniz.

10)Sevdiğiniz konulardaki web sayfalarını, gazeteleri, dergileri öğrendiğiniz dilde okuyabilirsiniz. Bunun için arama motorlarında araştırma yapmanız yeterli. Okurken kullandığınız sözlüğün sayfası da açık olursa bir çok yeni kelime öğrenebilirsiniz.

Tavsiyeler

Sizden 5 yaş küçük birisine (yada 5 yaş küçük halinize) iş hayatında/ okul hayatında/aile hayatında işine yarayacak sizin için çok önemli 5 tane tavsiyede bulunun.Aklınıza tavsiye gelmiyorsa aşağıdaki cümlelerdeki boşlukları doldrun.

1) ………………………………………… mutlaka yapmalısın.
2) Sakın ………………………………….. yapma.
3) …………………………………………. yapmadan olmaz.
4) ………………………………………… hayatının ilk sırasında yer almalı.
5) ………………………………………… yapmadan da olur.

Cevaplarınızı yazdıktan sonra okuyun. Şu anki yaşamınızda bu tavsiyelerden kaç tanesine uyduğunuzu sayfanın altına yazın.

Uymadıklarınızı işaretleyin. Bunları hayata geçirmek için bir 5 yıl daha geçmesine izin vermeyin !

Boş zamanlar hobiler ve bize anlattıklar

İlk alıştırmamız eğlence ile ilgili. Hobilerini işi haline getiren yaşamını böyle kazanan insanlara hep özeniriz. Belki bu cevaplar size bir yol gösterecek. Hiç düşündünüz mü siz nasıl eğeleniyorsunuz???



Küçükken en çok hangi oyunu severdiniz? Hangi oyunları oynardınız?



Ya öğrenciyken eğelenmek için ne yapardınız?



Son 2 ayda eğlence için yaptığınız 15 aktiviteyi sıralayın.




Düzenli yaptığınız hobileriniz var mı? Neler?




Eğer her hafta 3 saat ekstra vaktiniz olsaydı hangi hobiyi edinmek isterdiniz?




Hayal edin ve yazın en eğlenceli 15 aktivite ne olabilirdi?




Mükemmel bir anı düşünürken kalabalık bir partide çılgınca dans mı ediyorsunuz yada sakin bir deniz kenarının keyfini mi çıkartıyorsunuz.



Cevaplarınızı okuyun ve boş zamanlarınızda neye ihtiyacınız olduğunu listeleyin. Eğlence listenizde spor isimleri var ama siz son 2 ayda hiç spor yapmamışsınız. Harekete geçin.Eğlenmek için yaptığınız şeyler belki hobinizi işiniz haline getirmek için size bir ip ucu veriyordur. Dinlenmek için sessizliğe değil çılgınca dans etmeye ihtiyacınız vardır beya tam tersi?
Eğer yazmayı seviyorsanız cevaplarınız hakkında yazın, eğer yazmak size göre değilse bir arkadaşınızla paylaşın veya uyumadan önce bunları düşünün.
Bu alıştırma hakkındaki yorumlarınızı bana yazabilirsiniz.
projeyap@hotmail.com

Ne Yapacağız?

İlkokuldan beri her sonbahar ne yapacağım belliydi. Tek seçim bir üst sınıfa gitmek. Üniversitenin 4. sınıfının sonunda hayat anlamsızlaştı. Büyük bir belirsizlik vardı. Bir sonraki sınıf yoktu. Seçimler vardı. Master, yurtdışı eğitim, işe başvuru, ev kızı olma. Birilerinin bana ne yapmam gerektiğini söylemesini istiyordum.Yıllar geçti şimdi masanın diğer yanındayım. Yurtdışı Eğitim Danışmanı olarak her gün bir çok öğrenciyle görüşüyorum. Bazıları kararlı bana ihtiyaçları yok ama çoğunda benim yıllar önceki halim. Ben ne yapsam diye soruyorlar.Kendilerini tanımıyorlar. Yönlendirmeye çalışıyorum ne yapmaları gerektiğini kendilerinin bulmalarını sağlıyorum çeşitli yollarla. Her öğrencide 10 sene önceki halimi görüyorum.Herkes gibi keşkelerim ve iyi kilerim var. En iyi ben bilmiyorum ama bildiklerimi paylaşmayı seviyorum. Bu yüzden çevremdeki bir çok kişi yeni yolculuklarını benimle paylaşıyor.Bu konular mesleğimi de ilgilendirdiği için durmadan okuyorum. Yurtdışından konuyla ilgili kitaplar alıyorum, internet benim için sonsuz bir kaynak.Amacım bu blogla seçimlerini yapacak kişileri aynanın karşısında tutmak, kendilerini görmelerini sağlamak. Aynı zamanda da daha önceden o yollardan geçmiş kişilerin tavsiyelerini bir araya getirmek.Sadece kariyer seçimi yapacak öğrencilerin değil, herkesin kendi hayat projesinin geliştirecek oyunlar, alıştırmalar, yaşamdan makaleler ve sohbetler paylaşacağız. Sizlerin katkısıyla her birimiz kendi projelerimizi YAPacağız.Yolumuz açık olsun !

Yaşamı Anlamlandırma Projesi Y.A.P

Ortada tek bir proje yok çünkü herkesin bir projesi var.

İlk defa Caddebostan sahil yolunda 20’lerin ortasında 2 kızın değişik hayatlar istemesinden doğdu bu proje. Yıllar geçti, o kızlar 30 ların ilk yıllarına geldiler ve içlerinden biri diğerinin desteği ile işe başlandı..
Amaç birilerinin hayatına değmek, onlarda değişim yaratmak, yapılan seçimlerin bilinçli ve planlı olmasını sağlamak. Yaşamın anlamını bulmak isteyenleri aynanın önüne çekmek , kendilerine inanmalarını sağlamak.
Kimi kariyer için burada, kiminin amacı hayatının aşkını bulmak, bazıları doğru üniversiteyi seçmek için, birileri hayatlarına ışık katmak için, ya da daha üretken olmak için, diğerleri ise sadece canı sıkıldığı için…
Umarım bu projeden alacağınız bir kıvılcım yolunuzu aydınlatan bir aleve dönüşür.

Kendi yaşam projenizin lideri olmaya hazırsanız haydi Y.A.P.’ın.